Podden Byggsnack: ”Bygglyftet är liksom en personlig tränare för byggföretag”

”Bygglyftet kan ses som ett träningsprogram för att bli mer konkurrenskraftig och klara av det här skiftet av verksamhetsstrategi. Företagen får en personlig coach som hjälper dem att hitta ett nytt sätt att jobba och bli mer konkurrenskraftiga. Vi väver också in förmågan att möta de hållbarhetskrav som ställs på företaget.”

Byggsnack podden tar sikte på att minska slöseriet i byggprojekt. I podden intervjuas branschexperter som delar med sig av sina insikter och erfarenheter. Här kan du få värdefull information och praktiska tips för att ta dina projekt till nästa nivå.

I det senaste avsnittet av podden intervjuas Kajsa Simu, programansvarig för Bygglyftet och dessutom egenföretagare och forskare vid Luleå tekniska universitet. Kajsa forskar just nu om tekniker och metoder för tillämpning av lean vid byggproduktion.

I podden hör du Kajsa Simu förklara hur hon ser på lean, det vill säga som en strategi från företagets sida att se till hela flödet, förstå kundens behov och problem och utifrån detta identifiera var slöserierna finns och minimera dessa. Strukturen i branschen, regelverk, normer, traditioner är hinder på vägen mot en mera leant byggande men enligt Kajsa Simu är en omställning mödan värd.

Tar vi bort den här tiden som vi slösar på att leta grejer, flytta saker, vänta på information. Då har vi faktiskt mer tid för det värdeskapande arbetet som allt till syvende och sist handlar om.”

Kajsa berättar också om att hon tror att små och medelstora företag lättare kan ställa om sin verksamhetsstrategi och jobba mera flödeseffektivt och smart. Och det är just dessa företag som Bygglyftet inriktar sig på.

”Tar vi bort den här tiden som vi slösar bort på att leta grejer, flytta saker, vänta på information. Då har vi faktiskt mera tid för det värdeskapande arbetet som allt till syvende och sist handlar om. Det vill säga att skruva gips, dra kablar eller gräva. Och när vi verkligen gör det som är värdeskapande får vi faktiskt också ett lugn i organisationen.”

Lyssna här:

Bygglyftets nyhetsbrev

Häng med på vår resa mot att bli världens bästa byggbransch!
Prenumerera på Bygglyftets nyhetsbrev för att inspireras till förändring och få insikter om Lean Construction, hållbarhet och digital omställning.

Subscription Form

Bygglyftets nyhetsbrev

Häng med på vår resa mot att bli världens bästa byggbransch!
Prenumerera på Bygglyftets nyhetsbrev för att inspireras till förändring och få insikter om Lean Construction, hållbarhet och digital omställning.

Subscription Form